El dòlar una invenció europea amb molta història!

 

Sembla, ens agradi o no,  que el món gira al voltant dels diners i que continuarà sent així durant força temps encara que la major part d’aquestes unitats de compra existeixen només en un món virtual. De fet als Estats Units el juliol del 2013 es calculava que hi havia físicament en circulació uns 1,2 trilions de dòlars i en un total mundial circulen uns 5 trilions de dòlars. Per fer-ho més entenedor: si s’haguessin agafat aquests 1,2 trilions de dòlars i els haguessin dividit per tots els ciutadans dels EUA hagués resultat que cada ciutadà tenia uns 3,800 dòlars en efectiu. Òbviament hi ha americans que acumulen fortunes i d’altres que viuen pobrament però la xifra és transparent en un sentit: en aquest planeta la major part dels diners no existeix físicament. Això no és res que extraordinari i ens ho podíem imaginar tots. El que potser molts no imaginaven és que el nom de la divisa més coneguda del globus no és una invenció americana sinó quelcom que té els seus orígens a l’Europa del segle XV.

El precursor onomàstic del dòlar va ser una moneda de plata que s’encunyava a les muntanyes de la Erzgebirge, una serralada prop de Chemnitz a la que va arribar a ser, segles més tard, la República Txeca prop de la frontera amb l’Alemanya de l’Est. La moneda es deia Joachimstaler, nom que amb el pas del temps es va escurçar per esdevenir el Taler. De fet la moneda va aparèixer cap el 1486 i circulava per l’imperi romanogermànic fins acabar sent emprada a bona part d’Europa i també del nou continent.

Els “talers” no només s’encunyaven a la República Txeca sinó també per exemple a Espanya i Els Països Baixos i com que hi hagué en un moment determinat una manca de monedes angleses les de fabricació ibèrica van arribar a circular per totes les colònies britàniques. Quan el 1704 es va prohibir la fabricació de monedes a les colònies, els talers espanyols i neerlandesos van ser les monedes triomfadores. En aquella època se les anomenava ja o bé “taler” o bé “dòlar” espanyol perquè la pronunciació s’havia adaptat a l’anglès. Un cop Amèrica va guanyar la guerra de la independència la moneda dels Estats Units va passar a ser designada com a dòlar únicament.

No obstant això la contribució hispànica al mercat internacional no acaba aquí perquè el símbol del dòlar $ prové amb molta probabilitat del símbol de l’antic “peso” espanyol i mexicà que s’escrivia superposant la P a la S. Una altra teoria diu que el $ es un mig vuit ja que un dòlar equivalia en altres èpoques a vuit reals. Personalment m’inclino més per la primera variant però sigui com sigui el que està clar és que el dòlar americà és amb diferència la moneda més coneguda arreu del món. I de divises en dòlar n´hi ha a Belize, Barbados, Canadà, Namíbia i de 19 països més, és a dir que el Taler de la regió de Bohèmia ha arribat molt i molt lluny…

 

 

 

Un pensament sobre “El dòlar una invenció europea amb molta història!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s